Wie is online

Voor een phpBB3 forum was ik op zoek naar de mogelijkheid om in de lijst van wie er online is de gasten gelijk weer te geven, standaard worden deze niet getoond en moet er op een link worden geklikt. De aanpassing is simpel:

$show_guests= ($config['load_online_guests']) ? request_var('sg', 1) : 1;

Waar nu een 1 staat stond een 0.

Eigen panel toevoegen phpBB3

Een tijdje geleden vroeg iemand op het phpBB.com forum of het mogelijk is om bij het plaatsen van een reactie een tabje toe te voegen. De oplossing heb ik op het forum daar geplaatst, maar voor mezelf wou ik het toch ook nog even vastleggen.

Benodigde wijzigingen

First add an li in the tabs id, example line:

<li><a href="#tabs" onclick="subPanels('options-test'); return false;"><span>Test</span></a></li>

The name options-test is important, we’ll have to use that later to define the content.

Find the line that says

<!-- IF not S_SHOW_DRAFTS and not $SIG_EDIT eq 1 -->

Beneath this line you’ll see a line that says:

<div class="panel bg3" id="options-panel">

So, beneath the above mentioned line you’ll find a div for the options-panel. For the attachment-panel and the poll-panel there are two seperate files with the contents (posting_attach_body.html and posting_poll_body.html).

So we have to add our own div with our content. You can add this immediately beneath the first line mentioned in step 2:

<div class="panel bg3" id="options-test">
    <div class="inner"><span class="corners-top"><span></span></span>
    <p>Bla bla bla</p>
    <span class="corners-bottom"><span></span></span></div>
</div>

In the file posting_buttons.html find the line:

var panels = new Array('options-panel', 'attach-panel', 'poll-panel');

And add your own panel-name in the array. This last step is important. If you skip this your own panel will always be visible, even when it’s not active.

Stijlen voor phpBB3

Afgelopen week heb ik een tweetal stijlen van phpBB3 overgenomen, te weten Darkness en Blue Moon. De originele maker, Trent, heeft aangegeven deze twee stijlen niet verder te ontwikkelen.

Omdat ik dat zonde vond, heb ik de ontwikkeling op me genomen. Belangrijkste is dat ze in ieder geval bijgewerkt worden als er een nieuwe versie uit komt van phpBB. Waarom juist deze twee? Blue Moon ten eerste, omdat ik dat van de subSilver varianten de mooiste vindt. En Darkness omdat het plaatje van Linda Blair uit The Excorcist komt. Nog steeds een van mijn favoriete films.

Een demo is te zien op mijn testforum.

Toevoeging 19-05-2008

De demo’s en de downloads zijn inmiddels niet meer online en zullen niet meer bijgewerkt worden.

Ontwikkeling van een eigen stijl

De standaard prosilver stijl die de phpBB groep gemaakt heeft is weliswaar fraai, maar het is er ook een die straks op veel meer sites voor zal komen. Daarom ga ik prosilver zodanig aanpassen dat deze meer aansluit bij mijn weblog. Grootste wijziging zal zijn dat de navigatie straks aan de linkerkant zal komen.

Ik zal jullie niet vermoeien met alle wijzigingen die ik heb doorgevoerd, maar wil wel de bestanden noemen die ik heb aangepast:

 • theme/common.css
 • theme/content.css
 • theme/colours.css
 • template/overall_header.html
 • template/overall_footer.html
 • template/index_body.html
 • template/forumlist_body.html
 • template/viewforum_body.html
 • template/viewtopic_body.html
 • template/forumlist_body.html

Het resultaat is al te bewonderen op mijn eigen forum. Doel is in ieder geval om alles klaar te hebben op het moment dat phpBB 3 Gold uit komt.

Nieuwe stijl voor phpBB3

Gisteren ben ik maar eens begonnen met het aanpassen van het standaard Prosilver thema dat bij phpBB3 wordt geleverd. Allereerst heb ik in de map /forum/styles/ de complete map prosilver gekopieerd naar een nieuwe directory genaamd zomaar, de naam van mijn nieuwe stijl. Vervolgens heb ik in de mappen imageset, template en theme de configuratiebestanden aangepast en mijn eigen gegevens ingevuld. In het administratiepaneel hoefde ik alleen maar de stijl te installeren.

Ik heb er voor gekozen om het navigatieblokje naar links te verhuizen en het forum rechts te plaatsen. Qua kleurstelling ga ik het bewust een beetje sober houden. Er staat immers best veel informatie op het scherm en te veel kleuren leiden dan alleen maar af. Alleen zaken die echt belangrijk zijn krijgen een kleurtje, zoals de groene onderlijning van de categorieën.

Er moet natuurlijk nog een hoop gebeuren. Zo wil ik bijvoorbeeld nog de icons aanpassen en de kleurstelling voor de topicpagina moet ik nog goed over nadenken. Maar al met al is het resultaat na een dagje werken al best fraai!

phpBB3 BBCode

Nu de release candidate van phpBB3 is uitgekomen ben ik bezig om het geheel te verkennen. Zo is het mogelijk om zelf bbcode toe te voegen. Het is nu heel eenvoudig om een bbcode toe te voegen voor gecentreerde tekst!

 • Ga naar admin panel > Posting > BBCodes
 • Vul bij bbcode usage in:
  [Center]{TEXT}[/Center]
 • Vul bij html-replacement in:
  <div style="text-align: center;">{TEXT}</div>

En op dezelfde wijze kan ook de code voor links en rechts uitlijnen worden toegevoegd!

Admin userlist (5)

Versie 2.0.6c is geinstalleerd. De wijzigingen in deze versie zijn:

## MOD History:
##
## 2006-12-13 – version 2.0.6c
## – Re-wrote the sort feature to close SQL injection vulnerability
## – Cleaned up code formatting a bit (nothing major)

Patchmethode

Omdat ik een drietal phpBB-fora moet bijwerken, heb ik mijn eigen patchfile gemaakt op basis van de originele versies van de forumsoftware. De stappen zijn:

 • pak versie 2.0.21 en 2.0.22 uit en plaats deze elk apart in een directory:
  roland@nancy:~/sites$ ls -l
  totaal 8
  drwxr-xr-x 12 roland roland 4096 2006-12-24 12:37 phpBB-2.0.21
  drwxr-xr-x 12 roland roland 4096 2006-12-24 12:37 phpBB-2.0.22
  
 • vergelijk versie 2.0.21 en 2.0.22 met elkaar en schrijf de verschillen naar een patchbestand:
  roland@nancy:~/sites$ diff -crN phpBB-2.0.21/ phpBB-2.0.22/ > phpBB-21_22.patch
  
 • voer het patchbestand uit op mijn eigen bestanden:
  roland@nancy:~/sites$ patch -cl -d ./ -p1 < phpBB-21_22.patch
  

Helaas verschijnen er nu bij mij een aantal regels die niet automatisch gepatched kunnen worden, maar dat komt omdat ik de forumsoftware op een groot aantal punten heb bijgewerkt. In deze update zijn er ook een aantal wijzigingen in de language- en de templatebestanden. Naast engels heb ik nog de nederlandse taal geïnstalleerd, dus deze wijzigingen zullen handmatig gemaakt moeten worden. Ook mijn eigen thema moet ik handmatig aanpassen. Gelukkig zijn dat maar een paar regels. Al met al heb ik binnen een half uur een drietal fora bijgewerkt!